Längelmäellä oli Giramilaisille järjestetty tottis/tokokoulutuspäivä. Luke osallistui tokoon, jossa kouluttajana oli Katja Kiviaho.

Luke sai seuraamisessa kehuja, että vaikka onkin iso koira, osasi se käyttää takapäätään käännöksissä ja seuraamisasento oli suora. Seuraaminen tehtiin aluksi ilman apuja lelu piilossa ja se menikin ihan hienosti - paitsi että itse pilasin meidän suorituksen. Katja mainitsi maton alla olevista kaivonkansista, joihin koira voi reagoida seuratessa, mutta en siitä huolimatta valinnut seuraamisreittiä toisaalle, vaan suoraan kaivonkansien yli Huuto Luke reagoi molempiin kansiin väistämällä pois seuraamisasennosta. Huomautin sille suullisesti ja korjasi hyvin takaisin oikeaan paikkaan. Kiitos Sirpalle suorituksen kuvaamisesta, niin sain jälkikäteen katsoa miten se oikeasti meni Hymy Kestävyyttä meillä ei vielä ole, vaan käännöksen (käännösten?? - mielestäni tein vain yhden täyskäännöksen vasempaan, mutta videolla näyttää että tein kaksi epämääräistä käännöstä...) jälkeen Luke alkoi ääntelemään Päättämätön Huomautin ja kun oli hiljaa, palkkasin patukalla. Saas nähdä mitä tuosta ääntelystä vielä kehittyy Otsan rypistys 

Ja palkkaamisesta... patukka lensi kauluksen alta Luken vasemmalle puolelle sivulle. Videolta näkyy, miten Luke reagoi jo palkkaamis-merkkisanaan jättäytyen taaksepäin, oikeastaan pysähtyy... Olen aikaisemminkin miettinyt, että pitäisikö patukka tarjota ylhäältä, kun siihen suuntaan haluan katseenkin olevan, niin vahvistaisi sitä. Pitääpä miettiä lisää... Ja tuli myös mieleen, että ei kait Luke nyt sekoita palkkaus-sanaa top-sanaan, kun näytti niin selkeästi pysähtyvän seuraaminen - ei ehkä, kun pää kuitenkin laski vasemmalle alas.. hmm.. mutta ehkä joudun vaihtamaan top-sanan kuitenkin oman mielenrauhan takia. Voi rähmä. Palkkaussanaa en luultavasti pysty vaihtamaan, kun olen hokenut sen alitajuntaani jo Lillin kanssa.

Seuraamisessa keskityttiin käännöksiin, joita en siis osaa kävellä, sekä sivuttain kävelyyn. Niitä treenattiin makupalan avulla. Vinkiksi käännöksiin tuli toistaa seuraa-käsky ennen kääntymistä, ja ehkä vielä ylimääräistä äänitehostetta ennen palkkaamista heti käännöksen jälkeen. Ja ehkä ottaa siihen lelu palkaksi. 

Liikkeestäseisomisen otin itse peruuttaen, jolloin Luke pysähtyy ihan ok ja jopa peruuttaa. Jos tehdään liike itse oikeinpäin kävellen, alkaa Luke ennakoimaan pysähtymistä ja hiihtää perässä -> ei saa hyväksyä. Itse pysäytysten rinnalle pitää ottaa jo paikalla seisomiset. (Olihan tästä aikaisemminkin puhetta, mutta on näemmä jäänyt...)

Toisella kierroksella tehtiin liikkeestä maahanmeno ja ohjeeksi harjoitella sitä tilanteessa jossa oikeasti koiralla on intoa, että tulee liikkeeseenkin enemmän vauhtia.

Ja viimeiseksi otettiin tunnari, jota mentiin ulos harjoittelemaan, että saatiin hajustettu piiloon lumen alle. Lukella on ongelmia keskittyä mihin kapula on piilotettu, jolloin alkaa etsiä ties mistä ja lopulta kajoaa hajuttomiin. Joten viedään kapula aluksi yhdessä piiloon ja siitä koira takaisin lähetyspisteeseen parin metrin päähän. Itse seistään kapuloiden vieressä josta annetaan myös etsimiskäsky.

Päivän päätteeksi oli ryhmäpaikallamakuu, jossa kaikki olivat yhtäaikaa. Maahan laitettiin vuorotellen ja Luke reagoi naapurin antamaan käskyyn, minkä estin hihnalla. Itse makuun Luke suoritti tosi hienosti (ei lonkka-asentoja tai aikomusta nousta) ja piti kontaktia - tosin kävin palkkaamassakin sitä tiuhaan ja extraherkulla... vähän varmanpäälle..Silmänisku Paikallaistuminenkin otettiin ja siinäkin hyvä suoritus, vaikka ekalla huolimattomalla välipalkkauksella houkuttelin sen siirtymään seisomaan.